Meer dan 20.000 Hongaren protesteren tegen Orban

Ondanks het barkoude weer in Boedapest zijn vandaag opnieuw duizenden Hongaren de straat opgetrokken tegen het onderwijsbeleid van de rechts-conservatieve regering van premier Viktor Orban. "Orban, stap op", scandeerden de betogers. Het gaat volgens AFP om de grootste betoging tegen Orban sinds eind 2014. Woensdag viert Hongarije zijn nationale feestdag. Sprekers tijdens de betoging eisten onder meer dat de regering onderhandelingen begint over een onderwijshervorming en zich verontschuldigt voor de "vernederingen" die het lerarenkorps sinds 2010, toen Orban aan de macht kwam, heeft moeten ondergaan. Als de regering daar niet op ingaat, wordt er op 30 maart gestaakt.

Ook de vijf afgelopen weken werden al gelijkaardige protesten gevoerd. Vele Hongaren zijn ontevreden met de centralisering van de financiering van de scholen door de regering-Orban. Verschillende scholen staan op de rand van wat ze gedaan krijgen, omdat het geld dat ze nodig hebben voor hun dagelijkse taken niet tijdig uit Boedapest komt.

De betogers hekelen ook dat leraars niet meer zelfstandig hun schoolboeken kunnen kiezen, en dat het leerplan overbelast en onflexibel is.

bron: Belga