Meer dan 120 doden bij gevechten tussen IS en taliban in Afghanistan

Bij bloedige gevechten tussen de radicaal-islamitische taliban en de terroristische militie Islamitische staat (IS) zijn in de Noord-Afghaanse provincie Jowzjan binnen de drie dagen meer dan 120 mensen gedood. Beide islamistische groepen leden zware verliezen, zegden zowel provinciaal woordvoerder Mohammed Resa alsook leden van de provincieraad vandaag aan het Duitse persbureau dpa. In totaal zijn 72 talibanstrijders en 52 leden van IS gesneuveld, aldus Resa. Een honderdtal strijders uit beide kampen liepen verwondingen op. IS is pas in 2015 in Afghanistan opgedoken en bestaat vooral uit voormalige Pakistaanse talibanstrijders, die militaire offensieven over de grens hadden uitgevoerd. Hun religieuze opvattingen en de doelen van hun "heilige oorlog" verschillen sterk van die van de taliban, die de IS als indringer beschouwen en die altijd fel hebben bestreden.

Jowzjan is een van de weinige provincies van het land, waar IS een kleine territoriale basis kon uitbouwen. Volgens officiële informatie zou IS daar over 600 tot 700 strijders beschikken, waaronder ook enkele buitenlanders, vooral uit Centraal-Azië. De numeriek veel sterkere taliban proberen al maanden de IS daar te verdrijven. Bij hun onderlinge gevechten werden in het verleden ook veel burgers gedood, gewond of verdreven.

Pas dinsdag hadden twee IS-strijders een begrafenis van de taliban in de aanpalende provincie Sar-e Pol aangevallen en 15 leden van de taliban gedood.

bron: Belga