Medische blunder van formaat: dokter opereert foute knie

Medische blunder van formaat: dokter opereert foute knie

De bouwvakker uit Ronse was dinsdagochtend binnengekomen voor een operatie aan zijn linkerknie. De chirurg zou zijn meniscus verwijderen en zijn knie vanbinnen volledig ‘kuisen', met een kijkoperatie. Pascal Tuybens was dan ook enorm ontsteld toen hij bij het ontwaken een verband zag rond zijn verkeerde been.

""Ik schrok me dood toen ik na de operatie ontwaakte: er zat een groot verband rond mijn rechterknie. Ik heb gebruld op de verpleegster. Dat ze toch mijn linkerknie hadden moeten opereren. Maar die geloofde me niet en dacht dat ik in de war was door de narcose, net als de rest van de hele afdeling trouwens", aldus Pascal Tuybens.  "Onvoorstelbaar dat dit soort vergissingen hier vandaag de dag nog gebeuren. De geneeskunde is al zo ver gevorderd tegenover vroeger, maar het verkeerde been opereren hoort er blijkbaar nog steeds bij. Dat vind ik toch wel straf."

Uiteindelijk werd de hele situatie uitgeklaard, en bleek het om een medische blunder van formaat te gaan. "Blijkbaar is de chirurg letterlijk en figuurlijk op het verkeerde been gezet door zijn assistent. Die moest me op de operatie voorbereiden en deed met mij een babbeltje. We hadden het erover dat ik ook voelde dat mijn rechterknie weleens begon op te spelen en dat ik daar later allicht nog eens zou voor terugkomen. Blijkbaar heeft dat hem verstrooid en heeft hij het verkeerde been klaargemaakt voor de ingreep."

Pascal Tuybens zal dus geen klacht indienen tegen de verstrooide chirurg. "Ik ben wel verhaal gaan halen natuurlijk, maar volgens mij treft de chirurg geen schuld." De bouwvakker gaat nu eerst zijn rechterknie laten genezen en wil dan zijn linkerknie alsnog laten behandelen. "En dan moet ik hopen dat ze zich niet opnieuw vergissen."