May "teleurgesteld" over verloren stemming, maar "we zitten op schema"

May "teleurgesteld" over verloren stemming, maar "we zitten op schema"

De Britse premier Theresa May is "teleurgesteld" over haar nipte nederlaag in het parlement, waardoor het Lagerhuis nu het laatste woord krijgt over het brexit-akkoord. Dat zei ze donderdagnamiddag bij aankomst op de EU-top in Brussel. Een impact op de gesprekken met de EU-partners is er echter niet, meent ze. "We zitten op schema." Theresa May verloor gisteren nipt een belangrijke stemming over de brexit. De premier kreeg af te rekenen met een rebellie binnen haar eigen partij en verloor na een verhit debat met 305 tegen 309 stemmen. De parlementsleden krijgen daardoor nu het laatste woord over de brexit-deal: is het 'no', dan gaat het terug naar af en is de kans groot dat de Britten in maart 2019 helemaal zonder akkoord de EU vaarwel zeggen.

Voor May was het de eerste keer dat ze een stemming over de brexit verloor, en meteen ook haar eerste nederlaag in het parlement. "Ik was teleurgesteld", zei ze, "maar de 'withdrawal bill' (het wetsontwerp rond de terugtrekking uit de EU, red.) maakt wel goeie vooruitgang in het parlement. We zitten op schema", meent May.

De Ierse premier Leo Varadkar, door de Ierse grenskwestie een cruciale gesprekspartner in de brexit-onderhandelingen, behoudt het vertrouwen in de Britse regering. "Er is altijd wel ergens in Europa een land dat moeilijkheden kent, of een regering die een stemming verliest", zei hij kort.

De Ierse Taoiseach blijft er ook van uitgaan dat er geen harde grens komt tussen Ierland en Noord-Ierland na de Brexit, zoals vorige week vrijdag is afgesproken. "Het document is duidelijk", klonk het, al blijven de Ieren wel waakzaam. "We zijn niet zelfvoldaan, dit is politiek, weet u. We moeten zeer betrokken en waakzaam blijven in de komende maanden en jaren."

bron: Belga