May bedankt Europese leiders voor Brexit-beslissing

May bedankt Europese leiders voor Brexit-beslissing

De Britse premier Theresa May reageert tevreden op de beslissing van de Europese leiders om het licht op groen te zetten voor de tweede fase in de Brexit-onderhandelingen. "Vandaag is een belangrijke stap op weg naar een vlotte en ordelijke brexit en de creatie van een diep en speciaal partnerschap in de toekomst." De Europese staatshoofden en regeringsleiders hadden vanochtend op de Europese top in Brussel amper een halfuurtje nodig om te beslissen dat de Britten inderdaad "voldoende vooruitgang" hadden gemaakt in de eerste fase van de Brexit-gesprekken om een versnelling hoger te kunnen schakelen.

Die beslissing kwam niet als een verrassing: de voorbije dagen was al duidelijk geworden dat zowel de instellingen als de lidstaten het 'joint report' van vorige week goed onthaalden, al wil de EU nu wel snel duidelijkheid van de Britten, onder meer over hoe ze de toekomstige relaties met het continent zien. De afspraken over de Ierse grenskwestie, de financiële afwikkeling en de burgerrechten moeten ook zo snel mogelijk in wettelijk bindende teksten gegoten worden.

May reageert alvast tevreden. De Britse premier vertrok na de eerste dag van de EU-top al terug naar Londen. Op Twitter bedankt ze Europees president Donald Tusk en Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker, en noemt ze de beslissing "een belangrijk stap naar een ordelijke Brexit en een diep, speciaal partnerschap met de EU."

bron: Belga