Maximaal 19 cent voor bellen naar ander EU-land

Maximaal 19 cent voor bellen naar ander EU-land

Bellen zal nog maximaal 19 eurocent per minuut mogen kosten en sms'en 6 cent, exclusief btw. Het Europees Parlement legt zo de vaak torenhoge internationale telecomtariven verder aan banden.

Eerder waren de roamingtarieven al aangepakt, waardoor bellen, sms'en en surfen vanuit een andere lidstaat niet meer duurder is dan in eigen land. Bellen of sms'en vanuit de eigen lidstaat naar een ander EU-land viel daar echter niet onder. Dat had als gevolg dat bellen naar Polen voor Belgen bijvoorbeeld vaak veel goedkoper was vanuit Nederland dan vanuit hun eigen land. Vanuit België kosten internationale oproepen soms meer dan 1 euro per minuut.

België speelde voortrekkersrol

De Belgische minister van Telecom Alexander De Croo (Open Vld) is tevreden dat het Europees Parlement en de Europese Raad een compromis hebben bereikt om een einde te maken aan wat hij "woekerprijzen" noemt. "België speelde een voortrekkersrol binnen de Europese Raad om dit dossier erdoor te krijgen. Na de afschaffing van de roamingkosten in Europa is dit opnieuw goed nieuws voor de consument", zegt hij.