Max Verstappen en Sanne Wevers zijn Nederlands Sportman en -vrouw van het Jaar

Max Verstappen en Sanne Wevers zijn Nederlands Sportman en -vrouw van het Jaar

Formule 1-piloot Max Verstappen en turnster Sanne Wevers zijn woensdag in Nederland tot Sportman en Sportvrouw van het Jaar verkozen.

De 19-jarige in Hasselt geboren Verstappen, zoon van ex-F1-rijder Jos Verstappen en de Belgische Sophie Kumpen (nicht van Nascar-rijder Anthony Kumpen en zelf een voormalig kartingkampioene) bleef in het referendum olympisch kampioen windsurfen Dorian van Rijsselberghe, tweevoudig Touretappewinnaar Tom Dumoulin, olympisch kampioen openwaterzwemmen Ferry Weertman en wereldkampioen schaatsen Sven Kramer voor.

Verstappen was dit jaar de sensatie in de Formule 1. Hij won als eerste Nederlander en jongste piloot in de geschiedenis op achttienjarige leeftijd een Grand Prix. Behalve met zijn winst in de Grote Prijs van Spanje bracht hij de autosportfans in vervoering met spraakmakende inhaalacties in zijn bolide van Red Bull. Met als summum de inhaalrace in de kletsnatte Grand Prix van Brazilië langs dertien concurrenten.

Verstappen is op vakantie en reageerde via een videoboodschap. "Ik ben heel vereerd, helaas kon ik zelf niet aanwezig zijn, maar drink er eentje op mij. Het was een supermooi seizoen met vele hoogtepunten. Met natuurlijk de overwinning in Barcelona. Dat was een heel speciaal moment."

De 25-jarige Sanne Wevers pakte in Rio olympisch goud op de balk. Dat werd hoger ingeschat dan de prestaties van zeilster Marit Bouwmeester, wielrenster Anna van der Breggen, baanwielrenster Elis Ligtlee, openwaterzwemster Sharon van Rouwendaal en atlete Dafne Schippers.

Tijdens het Sportgala in Amsterdam was er een eerbetoon aan de dit jaar overleden voetballegende Johan Cruijff.

.

bron: Belga