Maurice mag blijven kraaien

Maurice mag blijven kraaien

Maurice de haan woont in het dorpje Saint-Pierre-d'Oléron in het westen van Frankrijk. 's Ochtends kraait hij er - zoals het een haan betaamt - lustig op los. Maar dat was niet naar de zin van iedereen.

Kukeleku

Een koppel gepensioneerden had een klacht ingediend tegen het ochtendlijke gekraai van de haan, omdat ze tijdens hun vakanties in hun buitenverblijf van de rust wilden genieten. Corinne Fesseau, het baasje van Maurice, hield echter voet bij stuk. Ze zou niet buigen voor de inwijkelingen. Onder andere de burgemeester van Saint-Pierre-d'Oléron sloot zich aan bij Corinne. De zaak kreeg al snel veel media-aandacht en werd het symbool van de strijd tussen landelijk Frankrijk en de stedelijke elite, die in de zomer ontsnapt naar hun buitenverblijven. Île d'Oléron is een eiland in de Atlantische Oceaan. Het telt 's winters 7.000 inwoners, maar dat aantal groeit in de zomer aan tot 35.000.

Na veel speculatie werd de klacht vandaag afgewezen door de correctionele rechtbank van Rochefort, in het departement Charente-Maritime. "Maurice heeft gewonnen en de klagers moeten zijn eigenares 1.000 euro schadevergoeding betalen", verklaarde Julien Papineau, de advocaat van de eigenares, na de uitspraak. De haan mag dus rustig zijn gang blijven gaan. Wat de reactie van de aanklagers was, is niet geweten.