Masters snooker - Ronnie O'Sullivan staat twaalfde keer in finale

Masters snooker - Ronnie O'Sullivan staat twaalfde keer in finale

Ronnie O'Sullivan (WS-13) heeft zich zaterdag in het Alexandra Palace van Londen voor de twaalfde keer in zijn carrière voor de finale van het Masters geplaatst. De 41-jarige Engelsman versloeg de Hongkonger Marco Fu (WS-8) met 6-4. Tot 3-4 nam Fu steeds het voortouw, maar meer dan één frame voorsprong kon hij nooit nemen. "Cue-Man-Fu" verkeert in de vorm van zijn leven en leverde ook tegen O'Sullivan met breaks van 89, 110, 141 (de hoogste van het toernooi) en 83 een glansprestatie. Het bleek onvoldoende tegen een O'Sullivan die zich nog eens zijn geniale zelf toonde. Nadat hij na het derde frame bij een 1-2 achterstand noodgedwongen zijn pomerans moest vervangen, ging het pas echt lekker lopen. "The Rocket" potte breaks van 95, 122, 55, 63, 82 en 69 weg.

"Gezien de omstandigheden, was het wellicht één van de beste matchen die ik al speelde", verklaarde O'Sullivan. "Dat was ook nodig om Fu te verslaan. Veel beter wordt het niet meer. Met een nieuwe pomerance spelen is ver van ideaal. Ik nam geen risico door hem te vervangen. Met de oude had ik immers sowieso verloren, hij was helemaal kaduuk. Ik heb nu nog een dag voor de finale om de nieuwe in te spelen. Eigenlijk heb je daar vijf of zes dagen voor nodig, maar het komt wel in orde."

"In de hele wedstrijd heb ik slechts één foutje gemaakt. Tegen O'Sullivan gebeurt dan dit", reageerde Fu. "Hij is gewoon de allerbeste en je kan daar alleen maar bewondering voor hebben."

In de finale (best of 19) neemt O'Sullivan het zondag op tegen de winnaar van het duel tussen zijn landgenoten Joe Perry (WS-9) en Barry Hawkins (WS-12). Die laatste gaf hij vorig jaar in de finale een 10-1 oplawaai om de oren. De winnaar strijkt 200.000 pond (231.000 euro) op.

O'Sullivan kan zijn naam een zevende keer op de erelijst van het Masters plaatsen. Nu moet hij het record van zes overwinningen (1995, 2005, 2007, 2009, 2014, 2016) nog delen met de Schot Stephen Hendry. O'Sullivan was ook nog vijf keer runner-up en is zo al de meest succesvolle speler in de geschiedenis van het invitatietoernooi met 's werelds beste zestien. Met ook nog vijf keer het WK en vijf keer het UK Championship op zijn naam, zit O'Sullivan aan zestien major titels. Alleen Hendry doet met achttien titels (7 keer WK, 5 keer UK, 6 keer Masters) nog beter.

"Voor die records doe ik het niet meer", zegt O'Sullivan. "Dat is verleden tijd. Ik speel nog voor mijn plezier en dat van het publiek. Ik heb een fijne zaterdagnamiddag beleefd en hoop op een even aangename zondag."

Voor O'Sullivan, die 28 full ranking-, 3 minor ranking- en 29 non rankingtoernooien op zijn palmares heeft, is het de vierde finale dit seizoen. In die van het European Masters, het UK Championship en het Champion of Champions moest hij wel telkens het onderspit delven. Zijn laatste toernooizege boekte hij in februari 2016 op het Welsh Open.

.

bron: Belga