Massa militanten juicht nieuwe vakbondsacties toe

Massa militanten juicht nieuwe vakbondsacties toe

Concreet verzamelt de openbare sector op 19 maart in Brussel voor een manifestatie. Vervolgens neemt het vakbondsfront deel aan ‘De Grote Parade', een optocht van de burgerbeweging Hart boven Hard op 29 maart. Van 30 maart tot en met 3 april - de laatste week voor de paasvakantie - volgen nog lokale acties in verschillende provincies.

«Dit is nog maar het begin», waarschuwde ABVV-topman Rudy De Leeuw gisteren tijdens de ‘militantenconcentratie' in hartje Brussel. Ook het ACV en de ACLVB staan achter de nieuwe acties. Hoewel ACV-secretaris Marie-Hélène Ska door de ABVV-militanten werd uitgefloten, benadrukten de toplui dat het gezamenlijk vakbondsfront geen scheuren vertoont. «Vastberaden gaan we door met de strijd.»

Welke vorm de acties precies zullen aannemen, is nog niet helemaal duidelijk. Maar volgens het ACV zijn stakingen nog niet aan de orde. «Het gaat bijvoorbeeld over pamfletten, petities en manifestaties», verduidelijkte nationaal secretaris Mathieu Verjans.

Gisteren zegden de vakbonden opnieuw collectief ‘nee' tegen het regeringsbeleid. Centraal in de speeches stonden de besparingen bij de overheid, de indexsprong en het uitblijven van een tax shift. Ook de wijzigingen aan het recente sociaal akkoord - over de beschikbaarheid van oudere werklozen en bruggepensioneerden - blijven de gemoederen beroeren. Na overleg besloot de Groep van Tien gisterochtend om daarover bijkomende vragen te stellen aan de regering.