Mars, Venus en Jupiter in zeldzame driehoeksverhouding

Mars, Venus en Jupiter in zeldzame driehoeksverhouding

Om de drie planeten te kunnen zien heb je geen speciale apparatuur nodig. Je kan gewoon de hemel afsporen met het blote oog. Het spectaculaire trio is trouwens het best te aanschouwen een uur voor zonsopgang, omdat de planeten dan hoog aan de hemel staan en het donker genoeg is om ze te kunnen bewonderen. Wil je de driehoeksverhouding in meer detail zien? Dan is het gebruik van verrekijkers of telescopen wel aangeraden.

Na de zon en de maan zijn Venus en Jupiter de lichtste hemellichamen. Moeilijk is het dus niet om deze heldere puntjes in de lucht te spotten. Mars is dan weer van een ander kaliber: de rode planeet kan wel 250 minder keer lichtgevend zijn dan Venus.

Venus, Jupiter, and Mars this morning by Brian Abeling. Planetary trio still going on! https://t.co/JAC8xwPLzI pic.twitter.com/m5tXwytrO1

— EarthSky (@earthskyscience) October 26, 2015

Nog tot vrijdag kan je deze zeldzame driehoek aanschouwen. Later in de maand zijn Mars en Venus ook nog zichtbaar, maar Jupiter is dan nergens meer te bespeuren. Pas in 2021 krijg je opnieuw de kans om het planetaire trio aan de hemel te zien.

Venus, Jupiter and Mars this morning pic.twitter.com/9HNmR0tgL9

— Paul Cotton (@paultbird66) October 26, 2015