Mark Eyskens: uitspraken van Bart De Wever zijn "ongehoord"

Mark Eyskens: uitspraken van Bart De Wever zijn "ongehoord"

Oud-premier Mark Eyskens vindt de uitspraken van N-VA-voorzitter Bart De Wever - die gisteravond zei dat zijn partij de regering zal laten vallen als de coalitiepartners het ontslag van staatssecretaris Theo Francken vragen - "ongehoord voor iemand die deelneemt aan een regering". Maar een echt 'parfum de crise' hangt er nog niet, zei de CD&V-coryfee deze morgen voor aanvang van het partijbureau van de christendemocraten. "Het energiepact is veel belangrijker." N-VA-voorzitter Bart De Wever reageerde gisteravond in VTM Nieuws op de aanhoudende kritiek van CD&V'ers op zijn staatssecretaris voor Asiel en Migratie. Kamerlid Eric Van Rompuy en Europarlementslid Ivo Belet lieten gisteren nog eens blijken dat de N-VA'er "zijn conclusies moet trekken" na de Soedanese repatriëringsaffaire.

Veel CD&V'ers lieten deze ochtend voor aanvang van het partijbureau niet in hun kaarten kijken. Enkel Mark Eyskens legde een verklaring af. Hij vindt het "ongehoord" dat de N-VA-voorzitter spreekt over het laten vallen van de regering, maar noemt het tegelijkertijd "voorbarig" om van een echte crisissfeer te spreken. "Dat Francken heeft gelogen tegen premier Michel, is vooral voor hem een probleem. Maar de vraag is natuurlijk of hij nog voldoende krediet heeft om geloofwaardig over te komen in het parlement.

Het Energiepact, en de bijhorende kernuitstap in 2025, zijn voor CD&V "veel belangrijker", zegt Eyskens. N-VA schoof dat pact op de lange baan, de andere coalitiepartners blijven resoluut bij de kernuitstap. "N-VA heeft daar een houding aangenomen die regelrecht indruist tegen die van het parlement. Als De Wever daarmee de aandacht wil afleiden van de Soedan-affaire, dan is dat tamelijk kinderachtig natuurlijk", zegt Eyskens.

bron: Belga