Mario + Rabbids Kingdom Battle vormen een onwaarschijnlijke, maar geniale mix

Mario + Rabbids Kingdom Battle vormen een onwaarschijnlijke, maar geniale mix

In juni wreven heel wat spelers zich de ogen uit toen Yves Guillemot, medeoprichter van Ubisoft, en Shigeru Miyamoto, de geestelijke vader van Mario, op de E3 in Los Angeles een cross-over aankondigden tussen de werelden van Mario en die van de Raving Rabbids. Het resultaat ligt sinds kort in de winkel: Mario + Rabbids Kingdom Battle.

Wanneer een virtualreality-experiment van de Rabbids fout loopt, worden ze door een tijd/wasmachine gekatapulteerd naar het Paddenstoelenrijk. Maar wie denkt dat dit resulteert in een party game à la Mario Party en de vorige Rabbids-games, die heeft het goed mis. Want achter het kinderlijke universum en de puberale grapjes van Mario + Rabbids Kingdom Battle schuilt een geduchte tactische RPG, vol turn-based gevechten en uitdagende puzzels.

Strategie, strategie, strategie

Je speelt met een team van drie personages. In totaal kan je er acht unlocken tijdens de game: Mario, Luigi, Yoshi, Peach en hun hilarische Rabbids-versies. De gevechten hebben veel weg van een spelletje schaken. Je verplaatst een van je helden, voert een aanval uit en gebruikt een speciale move. Daarna is het de beurt aan je tegenstanders. Elk personage heeft unieke eigenschappen, zowel op het vlak van aanvallen als het aantal vakjes dat je hem kan verplaatsen. Klinkt simpel, maar je moet verduiveld goed nadenken en anticiperen. Vóór elk gevecht kan je de Easy Mode activeren om 50% meer health te krijgen. Maar zelfs dan blijft Mario + Rabbids bij momenten aartsmoeilijk. Al is dat meteen ook wat deze game zo verslavend maakt. Als je er eenmaal van geproefd hebt, kan je niet meer stoppen.

Solo of in co-op

De gevechten worden afgewisseld met verkenningsfasen waarin je op zoek gaat naar verborgen koffers, puzzels moet oplossen en challenges tot een goed einde moet brengen. Ook dat is soms zweten geblazen. Terwijl de gameplay van de gevechten perfect is, verloopt ze tijdens die ‘vrije' fasen iets minder precies en een pak moeilijker. Wie zich een weg baant door de eerste wereld, krijgt toegang tot de co-opmodus, waarin je lokaal met twee kan spelen in een tiental speciale maps. In totaal is de game opgedeeld in vier werelden met negen hoofdstukken. Reken op een goeie vijfien uur om die uit te spelen en op dubbel zoveel om echt alle challenges af te werken.

Het resultaat van dat alles? Ronduit geniaal! Mario + Rabbids Kingdom Battle is dé verrassing van het najaar en ontegensprekelijk een van de beste Mario's van de laatste jaren. Een must have voor iedereen die een Switch in huis heeft.

(tw)