Marine Le Pen springt over eerste horde voor presidentsverkiezing

Marine Le Pen springt over eerste horde voor presidentsverkiezing

Marine Le Pen, partijleider van het rechts-populistische Front National (FN), heeft een belangrijke hindernis overwonnen om deel te kunnen nemen aan de Franse presidentsverkiezing. De 48-jarige politica heeft 577 handtekeningen van volksvertegenwoordigers verzameld, ruim meer dan de vastgelegde drempel van 500. Dat heeft de constitutionele raad vrijdag op haar website meegedeeld. Ze kreeg ook de steun van haar vader Jean-Marie Le Pen (88). Hij werd wel uit het Front National gezet, maar mag volgens een gerechtelijk vonnis de titel van erevoorzitter behouden. De deadline voor de handtekeningen loopt over een week op 17 maart af.

De veel minder bekende euroscepticus François Asselineau behaalde eveneens meer dan 500 handtekeningen. Afgevaardigden, senatoren, burgemeesters, regionale raden of Franse europarlementsleden mochten hun handtekening geven.

Verschillende kandidaten hadden al voor Le Pen en Asselineau voldoende steun gekregen, onder hen de conservatieve politicus François Fillon en de onafhankelijke kandidaat Emmanuel Macron. Volgens de peilingen zou ex-minister Macron in het beslissende duel in mei Le Pen duidelijk kloppen.

bron: Belga