Marine Le Pen moet 300.000 euro terugbetalen aan Europees Parlement

Marine Le Pen moet 300.000 euro terugbetalen aan Europees Parlement

De Franse politica Marine Le Pen moet het Europees Parlement een bedrag van bijna 300.000 euro terugbetalen. De Front National-voorzitster heeft jarenlang onterecht geld gekregen voor een medewerker in het Europees Parlement. Dat heeft het Europees Hof van Justitie vandaag geoordeeld. Het Europees Parlement eiste eind 2016 een bedrag van 298.497,87 euro terug van Marine Le Pen. De FN-politica zou dat geld gebruikt hebben om een medewerker te betalen terwijl er geen bewijzen waren voor de activiteiten van die medewerker.

Le Pen vocht die beslissing aan en zei dat ze "zich niet zou onderwerpen aan vervolging, aan een eenzijdige beslissing door politieke tegenstanders zonder respect voor de rechtsstaat, het recht van verdediging, zonder bewijzen".

Maar het Europees Hof van Justitie veegt nu heel de argumentatie van Le Pen van tafel. Zo heeft Le Pen volgens het hof niet kunnen aantonen dat de medewerker "echt werk" voor haar heeft verricht. De politica heeft volgens het hof ook niet kunnen aantonen dat ze verkeerd of discriminerend zou zijn behandeld.

Marine Le Pen is niet het eerste of enige FN-parlementslid dat geld moet terugbetalen aan het Europees Parlement. Eerder dit jaar oordeelde het Hof van Justitie dat ook Jean-Marie Le Pen en Bruno Gollnisch (om dezelfde reden) samen 600.000 euro moesten terugbetalen.

bron: Belga