Marghem vraagt analyse CREG over marktevoluties subsidiëring windmolenparken op zee

Marghem vraagt analyse CREG over marktevoluties subsidiëring windmolenparken op zee

Minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR) heeft de federale energieregulator CREG een analyse gevraagd over hoe recente marktevoluties rond de subsidiëring van windmolenparken op zee in een Belgisch model kunnen worden vertaald. Dat heeft Marghem aangekondigd in de Kamer, waar later op de avond de recente overeenkomst met windenergieprojecten Rentel en Norther groen licht krijgen. De regering-Michel raakte het begin juni eens over de verlaging van de subsidies aan twee offshorewindmolenparken. Het dossier lag politiek gevoelig, vooral bij de liberalen, na de heisa over de oversubsidiëring van zonnepanelen in Vlaanderen. Oorspronkelijk zou de subsidietermijn 20 jaar bedragen. Daar gaat een jaar van af, maar de duur van de concessie om offshore activiteiten op de Noordzee te ontwikkelen, werd dan weer verlengd tot 22 jaar. Het akkoord voorziet ook in een "Levelized Cost of Energy", de geactualiseerde kostprijs van energie, van 124 euro/MWh voor Norther en 129,8 euro/MWh voor Rentel. Eerder was sprake van 138 euro/MWh.

In het kader dat de vorige regering had uitgetekend, was voor beide parken sprake van 5,58 miljard euro subsidies gespreid over 20 jaar. In november vorig jaar was al sprake van een besparing van 416 miljoen euro voor de twee nog te bouwen parken. Daar komt nu dus 566 miljoen euro bij, plus 125 miljoen euro besparing op de financiering van de onderzeese kabel.

Bedoeling is dat de regering ook een nieuw steunmechanisme uitwerkt voor de drie parken die nog op til zijn: Mermaid, Northwester II en Seastar. Intussen raakte echter bekend dat voor een gelijkaardig windmolenpark in Nederland voor 2,5 miljard euro subsidies minder aan de consument wordt doorgerekend dan bij ons.

Marghem heeft de CREG eerder deze week gevraagd te analyseren hoe de recente marktevoluties, zoals het park Borssele in Nederland, naar ons land vertaald kunnen worden. Die analyse moet onder meer rekening houden met elementen zoals aanbestedingen, de duur van de concessie, de afstand van de parken tot aan de kust, enzovoort.

bron: Belga