Marc Van Ranst: "Verplicht mondmaskers in winkels"

Marc Van Ranst: "Verplicht mondmaskers in winkels"

Wellicht is het je ook al opgevallen dat weinig mensen een mondmasker dragen in de supermarkt of in de meeste winkels. De overheid verplicht ons immers niet om tijdens het winkelen een mondmasker te dragen.

"Aanraden werkt niet"

Viroloog Marc Van Ranst tweette maandagavond dat die regel verstrengd mag worden. “In deze exitfase wordt de drukte in de warenhuizen en winkels geleidelijk groter, en het is niet altijd mogelijk om 1,5 meter afstand te houden. Ik ben voorstander om mondmaskers te verplichten in de warenhuizen/winkels. ‘Sterk aangeraden' werkt duidelijk niet”, klinkt het.

Feestweekend

Het is opvallend dat de voorgestelde verstrenging een dag komt na een bewogen weekend waarin honderden Belgen in onder meer Brussel en Gent opeengepakt feestten, zonder mondmaskers. Dat terwijl er in Duitsland momenteel opflakkeringen van het coronavirus zijn. Het reproductiegetal is daar gestegen tot 2,88 terwijl dat onder de 1 moet blijven. In België ligt die R-waarde nog op 0,87.

In deze exitfase wordt de drukte in de warenhuizen en winkels geleidelijk groter, en het is niet altijd mogelijk om 1,5 meter afstand te houden. Ik ben voorstander om mondmaskers te verplichten in de warenhuizen/winkels. "Sterk aangeraden" werkt duidelijk niet.

— Marc Van Ranst (@vanranstmarc) June 22, 2020