Marc Van Ranst niet te spreken over feestende menigte in Brussel: "Hebben die mensen niets onthouden van voorbije maanden?"

Viroloog Marc Van Ranst is niet opgezet met de beelden van de feestende menigte aan het Flageyplein in Elsene vannacht. "Dit is nog niet het moment om dit te doen", benadrukte hij vandaag in VTM NIEUWS. Omdat het bovendien niet de eerste keer was deze week, vindt hij dat ook de politie meer zou moeten doen.
door
quentin.soenens
Leestijd 2 min.

De politie moest in de nacht van zaterdag op zondag tussenkomen in Elsene en in Anderlecht. In Anderlecht waren zowat vijfhonderd mensen samengekomen met drank en muziek rond een groot vuur. In Elsene bouwden vele honderden dan weer een feestje aan het Flageyplein. Van mondmaskers of afstand houden was geen sprake.

Dat er zich aan Flagey eerder deze week al gelijkaardige taferelen voordeden, doet bij Van Ranst de wenkbrauwen fronsen. "Dat is al een aantal dagen aan de gang deze week. Als politie moet je dat weten en proberen te voorkomen dat daar zoveel volk bijeenkomt. Dus iets vroeger optreden", oordeelt hij. "Je kan daar staan en die mensen verhinderen om daar met 1.500 of meer mensen samen te komen. Dat moet toch wel lukken. Als dat niet lukt, dan lukt er weinig, vrees ik."

Ook voor de feestvierders zelf heeft Van Ranst weinig begrip. "Waar waren deze mensen, hebben ze van de voorbije maanden niets onthouden?", wierp hij nog op. "We hebben nog altijd meer gevallen per dag dan bijvoorbeeld in Peking, waar men zich ernstige zorgen maakt en nieuwe maatregelen neemt."

"Prototype van wat we willen vermijden"

Hetzelfde geluid is te horen bij Yves Van Laethem, de Franstalige interfederale woordvoerder. "Wat er in Elsene en Anderlecht is gebeurd, is het tegengestelde van wat we willen", zei hij vandaag op RTL-TVI. "Honderden personen dicht bij mekaar, die praten en zingen, zonder mondmaskers, die hun handen niet kort voordien gewassen hebben. Dit is het prototype van wat we proberen te vermijden, maar wat je vaak ziet als je door Brussel wandelt, met redelijk volle terrassen."

Emmanuel André, de voorganger van Van Laethem, verwijst zondag op Twitter naar Duitsland, waar het reproductiegetal van het coronavirus, dat is de mate waarin zieke personen iemand anders besmetten, gestegen is tot 1,79. "Een eerste alarmsignaal dat alle Europese landen er moet aan herinneren dat de epidemie van elke gelegenheid gebruikmaakt om opnieuw aan kracht te winnen. Dit is niet het moment om feestjes te houden", aldus de wetenschapper. Virologen wijzen erop dat de reproductiewaarde onder 1 moet blijven om de uitbraak van het coronavirus onder controle te houden.