Marc Van Ranst: "Na deze tweede golf zullen er wellicht nog volgen"

Marc Van Ranst: "Na deze tweede golf zullen er wellicht nog volgen"

We hadden een beetje gehoopt dat van zodra de eerst golf was gaan liggen, we het ‘normale' leven weer zouden kunnen oppikken tot er een vaccin is. Jammer genoeg ondergaan we nu een tweede golf en proberen we die met strenge maatregelen opnieuw te overwinnen.

Geen vaccin dit jaar

Het wordt dus wachten op een vaccin, al zal dat nog niet voor dit jaar zijn. “Een vaccin voor iedereen dit jaar is te optimistisch. In bepaalde landen zegt men dat nu en waarschijnlijk zal vaccinatie in sommige landen mogelijk zijn voor enkele risicogroepen, maar voor veralgemeende vaccinatie dit jaar is de tijd te kort”, legt Marc Van Ranst uit.

Meer golven

De komende maanden zullen we wellicht een wederkerend patroon zien. “Deze curve zal weer dalen en dan gaan we opnieuw spreken over een exitfase. We kennen intussen de stappen die we zullen doorlopen, maar de curve moet wel lager gaan dan de vorige keer zodat we de tijdsspanne tussen twee golven – want er zullen er waarschijnlijk nog komen vooraleer we een vaccin hebben – wat langer kunnen houden zodat iedereen een adempauze kan hebben. Deze adempauze was gewoon te kort”, besluit hij.