Marc Van Ranst krijgt politiebescherming na 'tastbare plannen' van extreemrechtse sympathisanten

Marc Van Ranst krijgt politiebescherming na 'tastbare plannen' van extreemrechtse sympathisanten

Van Ranst deed de opvallende uitspraak in Techmag, de interviewreeks van blogster Magali De Reu. De 55-jarige viroloog weet dat er bepaalde bedreigingen zijn geweest van extreemrechtse sympathisanten. Daarom houdt de politie een oogje in het zeil. “Sinds drie weken komt de politie om het uur langs. Er waren een aantal tastbare plannen waar de politie van op de hoogte was”, vertelt hij.

Angst heeft Van Ranst echter niet. “Ik volg extreemrechts al meer dan dertig jaar, maar ik weet ook dat het veel geblaat en weinig wol is. Schrik heb ik niet. De laatste jaren heb ik een olifantenvel gekweekt”, klinkt het.

(Nog) geen politieke ambities

Van Ranst neemt op sociale media nooit een blad voor de mond. Hij heeft al meer dan eens uitgehaald naar partijleden van N-VA en Vlaams Belang waardoor mensen de indruk krijgen dat zijn uitspraken politiek getint zijn. Maar heeft hij ook politieke ambities? “Op dit moment niet. Ik ben ervan overtuigd dat je ook buiten de politiek aan politiek kunt doen. In een democratie is politiek veel te belangrijk om enkel aan politici over te laten. Zonder dat je met een politieke partij geassocieerd wordt, kan je ook invloed hebben op de besluitvorming. Dat is een andere weg, maar ik ben er niet van overtuigd dat dat minder zwaar doorweegt”, legt hij uit.

Partijtucht

“Maar de nadelen zouden ook heel groot zijn. Partijtucht is bijvoorbeeld een begrip dat mij onbekend zou zijn. Het feit ook dat een aantal partijen hun parlementsleden de toestemming geven om volgens hun eigen geweten te stemmen, da's goed, maar het is ook waanzinnig dat dat moet gezegd worden. Dat ze mogen volgens hun geweten stemmen, maar voor alle andere stemmingen moeten ze gewoon volgen wat de partijvoorzitter zegt. Dat zou ik eerlijk gezegd nooit kunnen”, besluit hij.

https://www.youtube.com/watch?v=fD6LclUFlIM&t=6m50s