Marc Van Ranst: "Ik heb altijd gezegd dat op vakantie gaan gevaarlijk is"

Marc Van Ranst: "Ik heb altijd gezegd dat op vakantie gaan gevaarlijk is"

Voor de negende keer op rij is het aantal besmettingen met het coronavirus in ons land gestegen. De meest recente cijfers registreerden een stijging van maar liefst 32 procent. Gemiddeld worden nu 114,7 besmettingen per dag vastgesteld. Maandag waren dat er zelfs 216, even veel als in het begin van de epidemie en de start van de lockdown.

Weinig gegevens van vakantiegangers

Marc Van Ranst had dergelijke stijging niet verwacht. “Het is verontrustend. Ik had gehoopt dat we op een vlottere manier de zomer zouden doorkomen, maar ik heb ook gezegd dat op vakantie gaan gevaren heeft. Ik zou heel graag weten wat de oorzaak van de stijging is. Het is heel verontrustend dat we van heel veel van die gevallen bijzonder weinig gegevens hebben. We zouden willen weten of ze op vakantie zijn geweest, naar waar, wanneer ze zijn teruggekomen, enzovoort. Dat zijn allemaal dingen waarbij we in het duister tasten en dat kan niet”, vertelde hij in VTM Nieuws.

"Hopelijk blijft het bij een golfje"

De 55-jarige viroloog hoopt dat de cijfers niet veel slechter worden. “Dit is het begin van een mogelijke tweede golf. Dan hoop je dat dat een golfje is en misschien kunnen we daarmee de zomer uit komen. Dat zal volledig afhangen van de cijfers van de volgende dagen. Als die blijven omhooggaan, dan zitten we in slechte papieren”, besluit hij.