Mannen lopen twee keer meer risico op kanker door orale seks

Mannen lopen twee keer meer risico op kanker door orale seks

Volgens een Amerikaanse studie van de Johns Hopkins University in Baltimore worden in de VS en het merendeel van de Westerse landen bijna twee op drie kankers van de keelholte veroorzaakt door een infectie met het HPV16-virus, in de volksmond beter bekend als het humaan papillomavirus.

Die kankers komen bovendien de laatste jaren steeds vaker voor, stelt Gypsyamber D'Souza. De professor epidemiologie en hoofdonderzoeker stelde haar onderzoeksresultaten voor op een wetenschappelijke conferentie in Washington.

Meerdere partners

De praktijk van fellatio (orale seks uitgevoerd bij mannen) en cunnilingus (orale seks uitgevoerd bij vrouwen) zorgt ervoor dat vooral blanke mannen van middelbare leeftijd steeds vaker met kankers van de keelholte te maken krijgen. Mannen zouden zelfs twee keer zoveel risico lopen als vrouwen. Die toename aan dergelijke kankers zou volgens de onderzoekers te maken hebben met het feit dat mensen steeds meer wisselen van partner.

"Ons onderzoek toont aan dat bij mannen het risico op een HPV-infectie toeneemt naarmate ze meer sekspartners hebben. Daarentegen doet het aantal sekspartners bij vrouwen het risico op de infectie niet toenemen", aldus D'Souza.

Ook bij een gelijk aantal sekspartners lopen mannen een groter risico op infectie dan vrouwen, onder meer omdat bepaalde seksuele handelingen op steeds vroegere leeftijd plaatsvinden.

Michael Douglas

Keelkanker door orale seks kwam voor het eerst in de belangstelling door een uitspraak van Michael Douglas. Zo'n vijf jaar geleden zei de Amerikaanse acteur dat hij de ziekte had opgelopen door zijn vrouw Catherina Zeta-Jones jarenlang oraal te verwennen. Die onthulling werd hem door zijn vrouw Catherine Zeta-Jones niet in dank afgenomen.