Mannen en vrouwen verwerken pijn volledig anders

Mannen en vrouwen verwerken pijn volledig anders

Mannen en vrouwen verwerken pijn op complete andere manieren. Dat blijkt uit onderzoek van de McGill University in Canada dat gepubliceerd werd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature.

Vrouwen zouden verschillende celtypes gebruiken om signalen van pijn door te geven aan het zenuwstelsel. In eerdere onderzoeken werd al aangetoond dat er een merkbaar verschil is tussen de gevoeligheid voor pijn bij mannen en vrouwen. Dat komt door sociale en culturele invloeden. In het nieuwe onderzoek wordt echter ook aangetoond dat er een biologische reden is waarom mannen anders pijn verwerken dan vrouwen.

De onderzoekers kwamen tot die conclusie nadat ze mannelijke en vrouwelijke muizen analyseerden. Aanvankelijk reageerden de dieren normaal op een beschadiging van een zenuw, maar toen de onderzoekers de microglia (cellen die van belang zijn voor het immuunsysteem) één week later gedood hadden, bleek dat de mannelijke dieren hypersensitiviteit vertoonden, maar de vrouwelijke muizen niet. Dat betekent dat mannen voor pijn afhankelijk zijn van de signalen van microglia terwijl daar bij vrouwen een ander mechanisme verantwoordelijk is.

Met dit onderzoek hopen de wetenschappers grotere stappen te maken in de ontwikkeling van betere pijnbestrijding voor zowel mannen als vrouwen.