Manifestatie in Brussel tegen komst van Iraanse minister van Buitenlandse Zaken

Manifestatie in Brussel tegen komst van Iraanse minister van Buitenlandse Zaken

Een veertigtal personen heeft deze namiddag aan het rondpunt Schuman in Brussel betoogd tegen de komst van de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Mohammad Javad Zarif, naar de Europese hoofdstad. Zarif is morgen uitgenodigd door de Europese Unie voor gesprekken met zijn Franse, Duitse en Britse ambtgenoten over de omzetting van het nucleair akkoord met Iran. De manifestanten laakten het gebrek aan kordaatheid van de EU ten opzichte van Iran, op een ogenblik dat in het land een gespannen klimaat en repressie heersen tegen betogingen. In tientallen Iraanse steden is tussen 28 december en 1 janauri betoogd tegen het dure leven en de machthebbers. De manifestaties gingen gepaard met rellen. Officieel vielen bij de onlusten 21 doden. Volgens de autoriteiten is een meerderheid van de opgepakte manifestanten opnieuw vrijgelaten.

"Wij vinden het in de huidige context schandalig en misplaatst dat de EU besprekingen aangaat met het Iraanse regime. Als gevolg van de betogingen zijn in Iran minstens 4.000 personen aangehouden, en volgens Amnesty International zijn vijf arrestanten door foltering gestorven. We vragen dus een sterke reactie van de EU tegen deze praktijken en willen dat de relaties met Iran worden gekoppeld aan het respect voor de mensenrechten in Iran en de vrijheden van de Iraniërs", zegt Sourosh Abouthalebi, activist en sympathisant van de Iraanse nationale verzetsraad.

Het nucleaire akkoord met Iran stelt het land een normalisering van de economische verhoudingen in het vooruitzicht, met ook een einde aan de sancties. Iran heeft zichzelf dan weer verplicht om gedurende minstens een decennium belangrijke delen van het kernprogramma sterk in te perken, zodat het land geen kernwapen kan maken.

bron: Belga