Man met zwaard valt Zweedse school aan

Man met zwaard valt Zweedse school aan

Net na 10 uur stapte de 21-jarige dader gemaskerd en in zwarte kledij de Kronan-school in Trollhättan, in het zuiden van Zweden, binnen. Omdat de aanval zo kort voor Halloween gebeurde, dachten enkele schooljongens aanvankelijk dat het om een grap ging. «Enkele schooljongens wilden een foto van hem maken en zijn zwaard aanraken», zei de lokale politie op de Zweedse televisie.

De gewapende man sloeg toe in het café van de school, dat voor het publiek toegankelijk is. Hij stak een leraar en een leerling dood. Volgens politiewoordvoerder Stefan Gustavsson had de aanvaller een of twee grote messen bij zich, waaronder een zwaard. Een andere leerkracht en een tweede schooljongen raakten zwaargewond.

"Zwarte dag voor Zweden"

De politie loste bij aankomst twee schoten, waarvan er een de aanvaller trof en hem ernstig verwondde. Hij overleed later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. Over de identiteit van de dader is niets bekend, behalve dat hij uit Trollhättan komt. Of er een relatie was tussen de aanvaller en de school is niet duidelijk.

De Zweedse premier Stefan Löfven sprak na de aanval van een «zwarte dag voor Zweden». «Mijn gedachten gaan uit naar de slachtoffers en hun families, de leerlingen en medewerkers en de hele gemeenschap die getroffen is. Woorden schieten tekort voor wat zij nu moeten doormaken.» Over het motief van de dader hebben de speurders nog het raden.