Man bouwt iPhone met spullen gevonden op Chinese markt

Man bouwt iPhone met spullen gevonden op Chinese markt

Wil je een nieuwe iPhone 6s, dan betaal je in de winkel meer dan 650 euro. Geen klein bedrag, vond ook Scotty Allen, een ingenieur die vroeger in Silicon Valley werkte, maar nu in de Chinese stad Shenzhen verblijft. Hij wilde wel eens uitzoeken of je een eigen iPhone kan samenstellen met onderdelen die iedereen kan kopen.

Niet toevallig huist er in de stad een grote markt met talloze winkeltjes die elektronica-onderdelen verkopen. Je vindt er ook heel wat winkeltjes die gsm's kunnen herstellen en mensen die op maat met een laser aantekeningen aanbrengen op metaal. De perfecte plaats om een smartphone in elkaar te knutselen dus.

Voor alles bestaat er een winkeltje

Opvallend is dat Allen al zijn spullen vrij makkelijk vindt. Bovendien blijkt het in het begin niet zo moeilijk om alles in elkaar te steken. Het eerste echte struikelblok is het scherm. De ingenieur probeert eerst nog zichzelf ervoor op te leiden, maar ziet al snel de hopeloosheid van de situatie in. Gelukkig bestaat ook daar een hulpvaardig Chinees winkeltje voor.

Nog zo'n technische uitdaging is het moederbord van de gsm, met daarop de processor en het geheugen. Het was het onderdeel dat Allen het meest angst aanjaagt, maar enkele dollars later stak het al in zijn gsm. Daarna was het enkel nog zaak van de laatste, kleinere onderdelen te verzamelen.

"Iedereen kan dit"

Het hele project nam enkele maanden in beslag. "Ik heb veel geleerd over ecosysteem van gsm's en de recyclage van smartphone werkt in Shenzhen", aldus de Amerikaan. "Iedereen met genoeg geduld kan dit ook doen. Het verschilt niet zo hard van een computer samenstellen."