Man aangehouden omdat hij Erdogan geen thee zou serveren

Een Turkse cafetaria-uitbater is gearresteerd wegens het 'beledigen' van de president. De ordediensten lijken nogal vrij om te springen met de term belediging, aangezien de man enkel gezegd heeft dat hij Erdogan geen thee zou serveren. 
door
Kevin
Leestijd 1 min.

Senol Buran, de baas van de cafetaria van dagblad Cumhuriyet, was onderweg naar zijn werk toen de politie hem tegenhield. De weg was afgesloten om de veiligheid van Erdogan te garanderen tijdens een speech. "Ik zou die man nog geen kopje thee serveren", klonk de reactie van Buran tegen de politieagenten. Zij vatten dat op als een strafbare belediging en sloegen Buran in de boeien.

Een rechter in Istanboel veroordeelde de man tot de gevangenis in afwachting van de rechtszaak. Op het beledigen van de president staat een celstraf tot vier jaar.

Sinds de mislukte staatsgreep in juli reageert de Turkse overheid bijzonder streng op kritiek. De krant Cumhuriyet één van de weinige die zich kritisch uitlaat tegenover Erdogan. Eerder werden een tiental journalisten aangehouden. Zij zouden Koerdische militanten steunen en banden hebben met Fetullah Gülen, de geleerde die volgens de Turkse regering verantwoordelijk is voor de staatsgreep.