Man (29) overleden na politietussenkomst bij Antwerps station: #MurderInAntwerp en #JusticeForAkram gaan viraal

Man (29) overleden na politietussenkomst bij Antwerps station: #MurderInAntwerp en #JusticeForAkram gaan viraal

Op de filmpjes is te zien hoe een man op de grond ligt terwijl twee inspecteurs de 29-jarige Akram uit Sint-Jans-Molenbeek in bedwang houden. "Ze verstikten hem hier op straat", zegt de maker van de beelden in een bijschrift. Politiewoordvoerder Sven Lommaert spreekt dat tegen: "De man werd twintig minuten gereanimeerd en in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht", vertelt hij aan het Nieuwsblad. Na een eerste operatie in het Middelheimziekenhuis werd hij overgebracht naar intensieve zorgen, waar hij volgens het Nieuwsblad later op de avond overleed.

Oproep wegens amok

De politie verklaart dat de inspecteurs opgeroepen werden omdat de man amok maakte op een caféterras in de Statiestraat. "Omstaanders zeiden dat de man mensen belaagde en met terrasmeubilair gooide", aldus Lommaert in HLN. "Toen onze mensen ter plaatse kwamen, hebben ze hem overmeesterd en op de grond geboeid. Omdat hij bleef stampen, hebben ze ook zijn benen gekruist."

an algerian man got killed by the police yesterday in Antwerp, Belgium. please, sign the petition and please share! (I know its in french so dm me if you need help/more info about the case)

#MurderInAntwerp#justiceforAkramhttps://t.co/RUOaBligxY

— ???? ????? ????? (@nialldapimp) July 20, 2020

Getuigen vertelden aan de politie dat ze hadden gezien hoe de man iets in zijn eigen drank had gedaan. "De inspecteurs vermoedden dat hij onder invloed was van drugs en hebben daarom de medische hulpdiensten gecontacteerd." Toen de ambulance ter plaatse kwam, zou het verzet van de man zijn stilgevallen. "Hij kreeg een hartstilstand, waarop de ambulanciers hem reanimeerden en in kritieke toestand naar het ziekenhuis brachten." Ondanks een medische ingreep zou de man later die avond op intensieve zorgen zijn overleden.

Verder onderzoek

Op sociale media zorgde het incident voor verhitte gemoederen. Verschillende mensen delen de beelden met de waarschuwing om de politie niet te geloven. "Deze man is niet overleden, hij werd vermoord", klinkt het. Zo wordt er opgeroepen tot protest, maar ook naar getuigen en contacten met de familie gezocht. Zowel het gewelddadige gedrag van de man als het politieoptreden zal verder worden onderzocht door het parket. Dat onderzoek moet de doodsoorzaak van de man verduidelijken.

We zijn nog steeds op zoek naar getuigen en mensen in contact met de familie.

Als je meer weet, please DM me! https://t.co/YMpWlYH1xo

— Yassine Boubout (@bouboutyassine) July 20, 2020