Maleisië moet op zoek naar een nieuwe naam voor hotdogs

Maleisië moet op zoek naar een nieuwe naam voor hotdogs

Op vraag van het departement van Islamitische Ontwikkeling heeft de Amerikaanse restaurantketen Auntie Annie's de naam van zijn 'Pretzel Dog' al veranderd naar 'Pretzel Sausage'. Volgens een woordvoerder van de keten was het voor hen geen kwestie om de aanpassing door te voeren.

Volgens Sirajuddin Suhaimee, directeur van het departement, wordt de maatregel getroffen om verwarring te voorkomen, na klachten van toeristen. "In de islam beschouwen we honden als onrein, dus de naam mag niet gebruikt worden voor halalproducten", aldus Suhaimee.

Wettelijk heeft het departement een been om op te staan. De richtlijnen voor het certificaat in Maleisië stellen dat een voedingswaar niet mag verwijzen producten die onmogelijk halal kunnen zijn, zoals varkensvlees en alcohol. Dat betekent echter niet dat er geen kritiek is.

"Zelfs in het Malay heten de broodjes hotdogs en dat is al vele jaren het geval. Ik ben moslim en neem hier geen aanstoot aan, daar is ook geen reden toe. Geef ons alsjeblieft geen idiote en ouderwetse reputatie", reageert Nazri Aziz, de Maleisische minister van Cultuur en Toerisme.

"Wat zijn wij moslims toch een gemakkelijk verwarde bende. We hebben nog nooit van een hotdog gehoord en als die op het menu staat, moeten we die wel kopen",klinkt het ironisch op de Facebookpagina van Marina Mahathir, de dochter van de voormalige premier Mahathir Mohammed.