Malcolm Turnbull legt eed af als premier van Australië

Malcolm Turnbull legt eed af als premier van Australië

De Australische regeringsleider Malcolm Turnbull (61) heeft ruim twee weken na zijn nipte verkiezingsoverwinning opnieuw de eed afgelegd als eerste minister van Australië. Ook zijn 23 ministers, onder wie de uit België afkomstige Mathias Cormann (Financiën), werden dinsdag ingehuldigd. Turnbull en zijn ministers legden de eed af voor gouverneur-generaal Peter Cosgrove, de vertegenwoordiger van koningin Elizabeth II in Australië. De Britse koningin is namelijk nog altijd het officiële staatshoofd van het Commonwealth-land Australië.

De uittredende conservatieve coalitie verloor begin deze maand bij de parlementsverkiezingen in Australië veertien zetels. Daardoor houdt de nieuwe regering van Turnbull slechts een erg nipte meerderheid, van 76 zetels op 150, over.

Toch vinden er in de nieuwe bewindsploeg geen spectaculaire wijzigingen plaats, en hebben heel wat topministers hun functie kunnen behouden. Zo blijft Julie Bishop minister van Buitenlands Zaken. Financiën is ook nog altijd in handen van Mathias Cormann, een 45-jarige Australiër die geboren is in het Belgische Eupen.

Voor de vroegere premier Tony Abbott, die nog maar in september zijn functie had moeten afstaan aan Turnbull, is zoals verwacht geen plaatsje in de regering voorzien.

bron: Belga