Malawische krant gebruikt meme van Michael Jordan als echte foto

Malawische krant gebruikt meme van Michael Jordan als echte foto

Een meme is "een begrip uit de memetica en betekent een idee dat zich onder informatiedragers verspreidt (tot nu toe voornamelijk menselijke hersenen en sociale netwerken), en wordt ook wel omschreven als een besmettelijk informatiepatroon". Dank u, Wikipedia, voor die verhelderende uitleg, maar memes zijn vooral bekend als grappige afbeeldingen, die telkens gebaseerd zijn op dezelfde foto of tekening.

Een van bekendste memes is die van een wenende Michael Jordan. Eén van de beste basketballers aller tijden brak in 2009 in tranen uit tijdens zijn inhuldiging in de Naismith Basketball Hall of Fame en een foto van hem wordt sindsdien te pas en te onpas gebruikt op het internet. Het beeld komt zo vaak voor dat een krant uit Malawi dacht dat het geschikt was om bij een bericht over de sportlegende te plaatsen.

Jordan heeft zich onlangs uitgesproken in het debat dat in Amerika heerst over het politiegeweld tegen zwarten. Een heel serieus onderwerp, wat het extra spijtig maakt dat de afbeelding bij het artikel dat van een tranenlatende Jordan is.

 

Lmaoooooooooo Malawian newspaper really used that pic of all pics. Ati "photograph BBC" Dead dead dead pic.twitter.com/kPIXMoGqbf

— International Ballz (@daliballz) July 27, 2016

Foto Twitter / @daliballz