Magnette wil met tien partijen over de grote uitdagingen van ons land praten

Magnette wil met tien partijen over de grote uitdagingen van ons land praten

Informateur Paul Magnette (PS) gaat de komende dagen met tien partijen praten. Naast N-VA, liberalen, socialisten, groenen en CD&V gaat hij ook gesprekken voeren met het cdH en met DéFI. Hij wil eerst de grote uitdagingen van ons land vastleggen en convergenties zoeken tussen de partijen. Dat zei hij vandaag op een persconferentie. Magnette gaat naar eigen zeggen de methode veranderen. "Tot nu toe is er eerst gekeken welke partijen er rond de tafel kunnen zitten, alvorens te kijken wat er gedaan moet worden. Die methode werkt niet", zei Magnette.

De informateur wil een aantal prioriteiten vastleggen en met de partijen die zich bereid verklaarden om mee te werken aan de vorming van een regering kijken welke convergenties er mogelijk zijn.

Magnette wil in drie fases werken: vandaag ontmoet hij eerst de vroegere informateurs Didier Reyders en Johan Vande Lanotte. Tussen vandaag en zaterdagavond zal hij met de voorzitters of onderhandelaars van de tien partijen praten. Tussen maandag en vrijdag volgen dan contacten met partijen afzonderlijk of samen. De dagen daarop stelt hij het verslag op dat hij op maandag 18 november bij de koning moet uitbrengen.

Magnette zegt dat het moeilijk wordt. "We moeten niet naïef zijn, het zal niet makkelijk worden", zei Magnette. "Er zijn niet alleen grote ideologische verschillen tussen de partijen, maar ook spanningen. Maar ik ben van nature optimist, in elk geval voluntarist."

bron: Belga