Magnette ontkent beleid in voordeel van Tecteo toen hij minister was

Magnette ontkent beleid in voordeel van Tecteo toen hij minister was

Waals minister-president Paul Magnette ontkent destijds als federaal minister van Energie maatregelen ten voordele van Tecteo - intussen omgevormd tot de intercommunale Publifin - genomen te hebben. Hij reageert daarmee op berichten in De Tijd en L'Echo. Volgens de kranten zou een koninklijk besluit van Magnette uit 2008 intercommunales zoals het nu omstreden Publifin geholpen hebben aanzienlijke nieuwe inkomstenbronnen aan te boren. Het kabinet van energieminister Magnette zou in 2008 wijzigingen hebben doorgevoerd aan een tekst van de energieregulator CREG. De prijzen zouden daardoor met 2 euro per megawattuur (MWh) gestegen zijn. Volgens de gerapporteerde volumes zou dat neerkomen op 20 miljoen euro extra per jaar.

Maar volgens Magnette heeft hij Tecteo niet willen bevoordelen, en wilde hij enkel rekening houden met de openbare dienstverlening die de distributeurs moeten aanbieden bij het vastleggen van de tarieven.

De minister had destijds een ronde gedaan van alle energiedistributeurs in het noorden en het zuiden van het land. De verplichtingen inzake openbare dienstverlening, die de gewesten hen had opgelegd, woog zwaar op hun kosten. Op basis van dat overleg werd rekening gehouden met bepaalde verplichtingen, maar niet met alle verplichtingen, benadrukt Magnette.

Hij ontkent dus dat het KB van 2008 Tecteo jaarlijks 20 miljoen euro zou opbrengen, aangezien die berekening gebaseerd is op de inkomsten en niet op de kosten. "Wanneer men de winst van een onderneming berekent, trekt men de kosten van de inkomsten af. Het doel is nooit geweest om de winst te verhogen", aldus nog Magnette.

bron: Belga