Magnette: "Europese Unie moet zich assertief opstellen bij vrijhandelsakkoorden"

Magnette: "Europese Unie moet zich assertief opstellen bij vrijhandelsakkoorden"

Europa heeft als "grootste markt ter wereld" een unieke kans om haar macht te laten gelden bij het onderhandelen van bijvoorbeeld vrijhandelsakkoorden. Dat heeft Waals minister-president Paul Magnette (PS) gezegd op de UAntwerpen. Daarbij denkt hij aan klimaat- en arbeidsnormen, maar ook het eisen dat gegevens worden uitgewisseld in de strijd tegen fiscale fraude. Magnette was afgezakt naar de Antwerpse universiteit voor een academisch debat over vrijhandelsverdragen. De Waalse minister-president lag vorig jaar nog internationaal onder vuur omdat hij een tijdlang weigerde het CETA-verdrag tussen Europa en Canada goed te keuren.

Hij benadrukte dat discussies over vrijhandel serieus moeten worden genomen, dat velen in een geglobaliseerde wereld niet tegen vrijhandel zijn, maar dat de wijze van aanpak telt. Hij hoedt zich voor een onevenwicht tussen lidstaten en multinationals.

Tegelijkertijd ziet Magnette een grote opportuniteit in het afsluiten van handelsakkoorden. "We zijn geen grote defensiemacht, maar wel een grote handelsmacht", stelde hij. "De Europese Unie is nog steeds de grootste markt ter wereld. Laten we die macht niet verspillen en ze inzetten om te vechten voor waarden als het milieu, het klimaat en arbeidswetten of om fiscale fraude aan te pakken. Jaarlijks verliest de EU zeven keer haar budget aan fiscale fraude. We kunnen vragen: wil je handel drijven, dan wisselen we naast goederen en diensten ook fiscale data uit. Dat is een eerste stap om de fiscale orde globaal te herstellen."

"Die kracht wordt alleen maar gesterkt door de verkiezing van Trump en het nieuwe isolationisme van de Verenigde Staten. We leven op een moment dat de EU een unieke kans heeft", klink het nog.

bron: Belga