Magistratuur wil op 20 juni opnieuw verzamelen in Brussel

Magistratuur wil op 20 juni opnieuw verzamelen in Brussel

De verenigingen van magistraten roepen op tot een nieuwe bijeenkomst in Brussel op maandag 20 juni. Vanochtend verzamelden rechters, magistraten, advocaten en griffiers in verschillende gerechtsgebouwen in België om de "eenzijdige" bezuinigingsmaatregelen van de regering en de "onderfinanciering" van de rechterlijke macht aan de kaak te stellen. In Gent en Brussel waren ze met meer dan honderd, in Charleroi met ongeveer tweehonderd en in Kortrijk met een zestigtal magistraten.

Volgens Manuela Cadelli, de voorzitster van Association Syndicale des Magistrats (ASM), was de bijeenkomst "een groot succes". Volgens de rechter toonde de actie, die geen staking was, de vastberadenheid van de beroepsgroep.

De verenigingen van magistraten die het initiatief namen voor deze eerste bijeenkomst, willen de actie op 20 juni in Brussel herhalen. Maar het zal nog steeds geen staking zijn, zegt de voorzitster van ASM. "We willen de rechtzoekende niet gijzelen", klinkt het. "De burgers zien steeds meer het belang van onze eisen in". De plaats van de bijeenkomst ligt nog niet vast.

Cadelli zegt ook "verbijsterd" te zijn over de uitspraken van minister van Justitie Koen Geens in de krant Le Soir. Daarin bevestigt hij zijn vastberadenheid om de hervormingen van justitie voort te zetten. "Hij antwoordt ons op deze manier terwijl wij een debat vragen", klaagt ze.

bron: Belga