Maduro roept op tot "volksverzet"

Maduro roept op tot "volksverzet"

De Venezolaanse president Nicolás Maduro heeft maandagavond zijn bevolking opgeroepen tot "actief verzet", nu een stroompanne al vier dagen lang het land lamlegt. Maduro zegt dat de stroompanne het werk is van de Verenigde Staten.

"Ik doe een oproep aan de gehele volksmacht, de gemeenten en de 'colectivos', aan iedereen. Het uur van actief verzet heeft geslagen", zei de president in een toespraak op de nationale televisie. De 'colectivos' slaan op groepen burgers die, georganiseerd per wijk, sociaal werk verrichten. Maar soms gaat het ook om groepen die als milities de orde handhaven, en daarbij geweld niet schuwen. "Het uur van het actieve verzet heeft geslagen", benadrukte Maduro, die de volksorganisaties opriep hun acties te coördineren en zijn regime te steunen.

Maduro zei dat achter de aanvallen op het elektriciteitssysteem een strategie zit om de bevolking "wanhopig" te maken. Volgens hem moeten ze de weg vrijmaken voor nieuwe pogingen om hulpgoederen met geweld het land binnen te brengen, en een Amerikaanse militaire interventie rechtvaardigen.

Maduro zei ook dat "twee personen op heterdaad betrapt zijn, terwijl ze een aanslag wilden plegen" op elektrische installaties. Hij gaf geen verdere details.

De regering-Maduro beschuldigt de Verenigde Staten van cyberaanvallen tegen het Venezolaanse elektriciteitssysteem. Dat zou de oorzaak zijn van de ergste stroompanne uit de geschiedenis van het land. "Ik hoop dat we de komende uren en morgenochtend vooruitgang kunnen boeken om de situatie te herstellen", zei Maduro.

bron: Belga