Maduro ingezworen voor tweede termijn als president Venezuela

Maduro ingezworen voor tweede termijn als president Venezuela

De Venezolaanse president Nicolas Maduro is vandaag ingezworen voor een tweede ambtstermijn van zes jaar. De ceremonie werd geboycot door de meeste andere Zuid-Amerikaanse presidenten. Vanuit Washington liet de veiligheidsadviseur van de Amerikaanse president Donald Trump, John Bolton, weten dat Maduro niet erkend wordt. Ook de Organisatie van Amerikaanse staten namen een resolutie aan waarin Maduro's regering onwettig genoemd wordt. Zelf zei Maduro dat hij de eed aflegde in naam van de vrijheidsstrijder Simon Bolivar, zijn voorganger Hugo Chavez, en alle Venezolanen, ook nakomelingen van Afrikanen en kinderen. Hij beloofde "de onafhankelijkheid en integriteit van het vaderland" te verdedigen en te werken voor de welvaart.

Verder zei Maduro nog "het socialisme van de 21 eeuw op te bouwen". "Dat zweer ik op mijn leven."

De stembusgang van mei verliep niet vlekkeloos. Verschillende landen, internationale organisaties en de oppositie spraken van een ondemocratische verkiezing, en weigerden het resultaat te erkennen. De oppositie boycotte de verkiezingen.

Behalve Washington lieten ook de Europese Unie, verschillende Zuid-Amerikaanse landen en Canada weten dat ze Maduro niet erkennen als de rechtmatige president. Er lopen al Amerikaanse en Europese sancties tegen de top van het regime.

bron: Belga