Macron schaart zich achter Merkel over Ierse backstop

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Franse president Emmanuel Macron blijft achter de Ierse backstop staan. Dat liet hij blijken tijdens zijn eerste ontmoeting met de Britse premier Boris Johnson. De Franse president schaarde zich achter de boodschap die de Duitse bondskanselier Angela Merkel eerder al overmaakte: het is aan het Verenigd Koninkrijk om een alternatieve oplossing te vinden voor het Ierse grensprobleem. De Britse premier Boris Johnson werkt een tournee langs Berlijn en Parijs af. Hoofdpunt op de agenda was telkens de brexit: Johnson wil het Verenigd Koninkrijk op 31 oktober uit de Europese Unie loodsen, maar aanvaardt het brexitakkoord van zijn voorganger Theresa May niet. Vooral de backstop - een noodoplossing om nieuwe grenscontroles op het Ierse eiland te vermijden door de Britten in een douane-unie met de EU te houden - kan voor Johnsons regering niet door de beugel. Hij wil Macron en Merkel warm maken voor "alternatieve oplossingen", al specifieerde hij nog niet wat die precies zijn.

Merkel maakte Johnson eerder duidelijk dat het bal in zijn kamp ligt. Als er een alternatief mogelijk is, moet hij daar binnen de 30 dagen mee op de proppen komen. Dat alternatief moet wel even sluitend zijn als de backstop, benadrukte ze.

De Franse president Emmanuel Macron sloot zich daar bij aan. "De EU heeft een akkoord onderhandeld met het Verenigd Koninkrijk en het is niet aan één lidstaat om dat te heronderhandelen. De belangrijkste elementen zijn onmisbaar. Het gaat om het bewaren van de vrede in Noord-Ierland, en het bewaren van de integriteit van de interne markt", zei hij. Als er al een alternatief wordt gevonden voor de backstop, moeten die twee doelstellingen centraal staan, benadrukte de Franse president. Een oplossing binnen de 30 dagen is mogelijk, "mits goede wil aan beide kanten", aldus Macron, maar "die zal er niet compleet anders uit zien dan wat in het huidige akkoord staat".

Johnson van zijn kant benadrukte opnieuw dat er heel wat alternatieven mogelijk zijn. "Waar een wil is, is een weg". Macron en Johnson zitten momenteel nog samen voor een werklunch. Komend weekend zien Merkel, Macron en Johnson elkaar opnieuw op de G7-top in het Franse Biarritz. Ook Europees Raadsvoorzitter Donald Tusk zal daar aanwezig zijn.

bron: Belga