Macron krijgt Poetin over de vloer

Macron krijgt Poetin over de vloer

Het is opmerkelijk dat net Poetin als eerste een uitnodiging kreeg. Macron wist op voorhand wel dat het een pittig gesprek zou worden. De voorbije jaren lag Rusland met verschillende Europese landen op ramkoers.

Parijs en Moskou waren het vooral oneens over Oekraïne en Syrië. In Syrië steunen beide landen strijdende partijen aan verschillende zijden van het conflict. Moskou staat achter het regime van president Bashar al-Assad, terwijl Frankrijk zich achter de oppositie schaart.

Over een ding zijn de twee het wel eens. De groepen die de Verenigde Naties als terroristische organisaties beschouwt, moeten uitgeroeid worden. Ze hebben het dan vooral over terreurgroep Islamitische Staat (IS).

Voorkeur voor Le Pen

In het verleden vielen de twee presidenten elkaar ook persoonlijk aan. Poetin maakte er geen geheim van dat hij bij de Franse presidentsverkiezingen een voorkeur had voor de extreemrechtse Marine Le Pen. Hij ontving haar zelfs op het Kremlin. Tijdens diezelfde verkiezingscampagne was Macron op zijn beurt veel harder voor Rusland dan zijn tegenstanders. Zijn team beschuldigde het Kremlin bovendien van een hack.

Nieuwe start

De ontmoeting gisteren is voor de twee een nieuwe start. "Dit geeft de mogelijkheid om openhartig te praten en elkaar beter te leren kennen", klonk het bij het Kremlim. "We willen de nuances van elkaars positie beter begrijpen."

Het is bovendien niet toevallig dat Macron de Russische president niet ontving in zijn ambtswoning, maar wel in Versailles. Daar opent een tentoonstelling over het bezoek van tsaar Peter de Grote aan Frankrijk in 1717. De expo viert de driehonderdste verjaardag van de diplomatieke betrekkingen tussen Parijs en Moskou.