Macron en Le Pen nemen het tegen elkaar op

Macron en Le Pen nemen het tegen elkaar op

Volgens de eerste officiële exitpolls haalt Macron 23,7% van de stemmen en Le Pen 21,7%. De rechtse kandidaat François Fillon en de extreemlinkse kandidaat Jean-Luc Mélenchon halen allebei 19,5% en stranden zo op een gedeelde derde plaats.

Zoals verwacht incasseert de PS, de partij van de aftredende president François Hollande, de zwaarste klappen. De socialistische kandidaat Benoît Hamon behaalt volgens de eerste resultaten amper 6,2% van de stemmen. Hij was dan ook de eerste om zijn nederlaag toe te geven. Zijn partijgenoot en de huidige premier Bernard Cazeneuve riep de Fransen al op om in de tweede ronde voor Macron te stemmen.

De opkomst wat relatief hoog. Drie uur voor het sluiten van de laatste stembureaus was 70% van de stemgerechtigde Fransen gaan stemmen, wat iets minder is dan tijdens de eerste ronde van de vorige presidentsverkiezingen. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken zou de opkomst daarmee bij de hoogste zijn van de afgelopen veertig jaar.

Extra maatregelen

Er waren extra veiligheidsmaatregelen genomen na de aanslag op de Champs-Elysées van afgelopen donderdag. Er waren 50.000 politieagenten en 7.000 soldaten op de been.

Toch waren er enkele incidenten. In Besançon werd een stembureau bijna twee uur lang ontruimd vanwege een verdacht voertuig. Hetzelfde gebeurde in Saint-Omer. In Henin-Beaumont, de thuisbasis van de extreemrechtse kandidate Marine Le Pen, was er dan weer een actie van een twaalftal militantes van de feministische actiegroep Femen.