Macron: "Als Brits parlement deal niet goedkeurt, gaan we naar no deal"

Macron: "Als Brits parlement deal niet goedkeurt, gaan we naar no deal"

Als het Britse parlement volgende week het echtscheidingsakkoord niet goedkeurt, dan stevenen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie af op een chaotische brexit zonder akkoord. Die duidelijke waarschuwing heeft de Franse president Emmanuel Macron vandaag verstuurd bij zijn aankomst op een Europese top in Brussel. "We moeten duidelijk zijn tegenover onszelf, onze Britse vrienden en onze bevolking. Ten eerste, er is twee jaar onderhandeld over het terugtrekkingsakkoord. Het kan niet heropend worden. Ten tweede, in het geval van een negatieve stemming zullen we naar een 'no deal' gaan. Dat weten we allemaal", verklaarde Macron.

Schaart het Britse parlement zich alsnog achter het terugtrekkingsakkoord dat premier Theresa May vorig jaar met Macron en de andere Europese leiders sloot, dan staat de Franse president "open" voor "een technisch uitstel" van het momenteel op 29 maart geplande Britse vertrek. Dat uitstel moet wel "zo kort mogelijk" blijven, stelde hij.

Macron en de andere Europese leiders buigen zich op de top over het verzoek van May om de brexit uit te stellen tot 30 juni. Op acht dagen van het geplande vertrek is de conservatieve premier gedwongen om uitstel te vragen omdat het parlement in Londen blijft weigeren om het terugtrekkingsakkoord goed te keuren. Met een verzoek om uitstel moeten alle lidstaten instemmen.

bron: Belga