Maak je soms impulsieve, domme beslissingen? Steek het op je testosteron

Maak je soms impulsieve, domme beslissingen? Steek het op je testosteron

In het veelbesproken tv-programma 'Temptation Island' sprak deelneemster Jolien meermaals over het testosteron van haar teergeliefde Herbert. Als dat hormoon begint te werken, kan je het met geen mogelijkheid tegenhouden, waarschuwde ze. Uit een studie van het California Institute of Technology, The Wharton School, The Western University en het ZRT Laboraty blijkt dat de naïeve blondine toch een beetje gelijk had.

Slechtere scores

Voor het onderzoek deden de wetenschappers beroep op 243 mannen. Deze proefpersonen werden in twee groepen gedeeld: de ene groep kreeg testosteron toegediend, de andere groep een placebo. Achteraf moesten ze allemaal enkele wiskundige opdrachten uitvoeren.

Wat blijkt? De mannen die extra testosteron hadden gekregen, scoorden een pak slechter dan de deelnemers uit de tweede groep. Ze gaven veel vaker én sneller foute antwoorden, en ze kwamen veel trager op de proppen met een juist antwoord.

Zelfvertrouwen

Volgens de onderzoekers is dit opvallende effect te wijten aan het zelfvertrouwen van de kerels. "Eerdere studies hebben al aangetoond dat testosteron je zelfvertrouwen verbetert", legt hoofdonderzoeker Colin Camerer uit. "Als je meer vertrouwen hebt in jezelf, ga je minder snel twijfelen aan je antwoorden en ben je ervan overtuigd dat je het bij het rechte eind hebt."