Lyon test zelfrijdende bus

De Franse stad Lyon pakt uit met een opvallend experiment: een passagiersbus zonder bestuurder die een jaar lang door het stadscentrum zal rijden.
door
Mare
Leestijd 2 min.

Het gaat om een experiment met twee elektrische bussen, die een vijftal haltes zullen bedienen en maximaal vijftien passagiers per keer kunnen ophalen en afzetten. De totale duur van één rit bedraagt tien minuten, dan keren de voertuigen terug naar het beginpunt. De snelheid van de bussen is wel beperkt tot 20 kilometer per uur en ze rijden enkel rond tussen 7u30 ‘s ochtends en 19 h ‘s avonds.

Het Franse bedrijf Navya is de drijvende kracht achter het experiment, maar de bussen werden ontwikkeld door de groep Keolis, die gespecialiseerd is in innovaties op het vlak van mobiliteit. Het kostte het bedrijf zo'n tien jaar om het onderzoek en de technische details volledig rond te krijgen. De busjes zijn dan ook uitgerust met de nieuwste snufjes, gaande van camera's tot lazers, een stereovisie en uiteraard een GPS die het voertuig zo'n zes tot acht uur zelfstandig kan laten rondrijden. Al die technische hoogstandjes hebben natuurlijk ook een prijskaartje: per stuk kosten de zelfrijdende voertuigen ruim 200.000 euro.

Lyon is uiteraard niet de eerste stad die experimenteert met zelfrijdende bussen. Ook in Zwitserland reden er al voertuigen van Navy rond. Het grote verschil is echter dat er toen nooit passagiers aan boord waren.

Gedurende een jaar zullen de busjes nauwgezet gemonitord worden. Uiteraard zullen er technische controles zijn, maar verder moet ook het economische model achter de zelfrijdende voertuigen nog op punt gesteld worden.