Luxemburg kondigt gratis openbaar vervoer aan

Luxemburg kondigt gratis openbaar vervoer aan

Openbaar vervoer

Het gratis openbaar vervoer komt er naar alle waarschijnlijkheid voor het einde van 2019. Hoewel de Luxemburgse hoofdstad slechts 110.000 inwoners telt, trekken dagelijks zo'n 400.000 pendelaars de stad in. Daardoor is de verkeerssituatie rampzalig en is er volgens de regering nood aan gratis openbaar vervoer.

Sinds augustus zijn bus, tram en trein al gratis voor jongeren onder de twintig. Een normaal vervoersbewijs voor twee uur kost slechts twee en een dagticket vier euro. Toch wordt verwacht dat door de afschaffing van de tickets meer mensen het openbaar vervoer zullen nemen. De staat kan zo bovendien besparen op de organisatie van de ticketverkoop. Er zijn wel nog enkele onduidelijkheden in het plan, zoals de indeling in eerste- en tweedeklassewagons op de trein.

Vooruitstrevend

De regering van premier Xavier Bettel werd woensdag ingezworen voor een tweede termijn. De Democratische Partij van Bettel regeert samen met de socialisten en de groenen. Zijn verkiezingscampagne stond erom bekend zeer hervormingsgezind te zijn. Enkele van de belangrijkste aandachtspunten waren het milieubeleid, de legalisering van cannabis en de introductie van twee nieuwe officiële feestdagen.