Lutsenko slaat dubbelslag, Van Avermaet derde

Lutsenko slaat dubbelslag, Van Avermaet derde

Kazachs kampioen Alexey Lutsenko (Astana) heeft vandaag voor de tweede dag op rij een etappe gewonnen in de Ronde van Oman (2.BC). Daardoor neemt hij de leiderstrui over van de Noor Alexander Kristoff. Greg Van Avermaet (CCC Pro Team) is derde in de rituitslag en stand. Met veel hellingen en wind, plus aankomst op een stevige helling, beloofden de 192 kilometer van de derde etappe tussen Shati Al Qurum en Qurayyat voor veel spektakel te zorgen. En dat gebeurde ook.

Preben Van Hecke had op dag 2 de gouden trui als meest strijdlustige renner veroverd, en die deed de renner van Sport Vlaanderen-Baloise vandaag alle eer aan. Hij was bij kilometerpaal 0 de eerste om aan te vallen en deed zo een kopgroep van tien ontstaan. Daarbij onder meer ook zijn ploegmaat Piet Allegaert en Arjen Livyns (Roompot-Charles).

Terwijl Van Hecke en Allegaert voorin het maximum van de punten sprokkelden op de hellingen en aan de tussensprinten, barstte de oorlog in het peloton al los voor de eerste van twee beklimmingen naar Qurayyat (2,8 km aan gemiddeld 6,5 procent): in een waaieroorlog zonderden onder meer Greg Van Avermaet, leider Alexander Kristoff en diens uitdager Alexey Lutsenko zich in een eerste groep af.

In de heuvels nadien reden Van Hecke en Niccolo Bonifazio voorin weg van de rest en moest Kristoff afhaken in het eerste peloton, maar daarna troepten 80 renners weer samen. Tot die groep opnieuw in waaiers uit elkaar werd gegooid door de gebundelde krachten van Astana en CCC. Opnieuw tekende Kristoff present, maar hij kwam op de slotklim naar Qurayyat andermaal in de problemen en zou zijn leiderstrui verliezen.

Op die helling richting finish maakten de Zuid-Afrikanen van Dimension Data indruk, maar het was uiteindelijk Lutsenko die daags na ritwinst in Al Bustan opnieuw de sterkste bleek. Hij won met een seconde voorsprong voor de Spanjaard Jesus Herrada, Greg Van Avermaet en de Portugees Rui Costa. Eliot Lietaer en Oliver Naesen werden enkele seconden later respectievelijk zesde en zevende.

Lutsenko verovert zo meteen ook de leiderstrui. Die probeert hij morgen te verdedigen in een etappe van 129 kilometer met onderweg een vijftal hellingen. Lutsenko is de titelverdediger in Oman en heeft nu 18 seconden voorsprong op Herrada en 20 op Van Avermaet.

bron: Belga