Luisteren naar je stem beïnvloedt je humeur

Met het verkeerde been uit bed gestapt? Probeer dan eens op een opgewekte manier te praten. Volgens wetenschappers van de universiteit in Santa Barbara kan dit wonderen doen voor je humeur. 
door
Liesbeth
Leestijd 2 min.

De onderzoekers lieten 109 proefpersonen een kortverhaal van de Japanse schrijver Haruki Murakami voorlezen. Hun stem werd opgevangen en onmiddellijk vervormd, zodat ze vrolijker, droeviger of angstiger klonken. De aangepaste versie van hun stemgeluid werd rechtstreeks afgespeeld door een koptelefoon. Op die manier hoorden de deelnemers hun eigen, vervormde stem zonder vertraging.

Gek genoeg hadden de meeste deelnemers niet in de gaten dat hun stem gemanipuleerd werd. Wel veranderde de stem hun humeur. Wanneer mensen een stem hoorden die opgewekter was gemaakt, knapte hun humeur op. Klonk hun stem droeviger, dan werd hun stemming ook plotsklaps verdrietiger. Deze bevindingen worden deze week gepubliceerd in het vakblad Proceedings of the National Academy of Sciences.

Therapie

"De relatie tussen expressies en het ervaren van emoties wordt al langer onderzocht", verklaart hoofdonderzoeker Petter Johansson op nieuwssite EurekAlert. "Dit onderzoek suggereert dat mensen naar hun eigen stem luisteren om te achterhalen hoe ze zich voelen."

De wetenschappers hebben de software - die ze gebruiken om stemmen te manipuleren - ook gratis beschikbaar gesteld op het wereldwijde web. Ze hopen dat het digitale platform in de toekomst gebruikt wordt om patiënten met een depressie of stemmingswisselingen te helpen. Maar ook buiten de kamer van de psycholoog zijn er toepassingen te bedenken. Zo kan de software bijvoorbeeld gebruikt worden om de emotionele impact van liedjes die live worden gezongen, te vergroten.