Luchtvervuiling zit wereldwijd in stijgende lijn

De afgelopen vijf jaar is de luchtvervuiling in de meest stedelijke gebieden overal ter wereld gemiddeld met 8% gestegen. Vooral de stedelijke centra in ontwikkelingslanden zijn zwaar getroffen, aldus de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).
door
Jolien
Leestijd 1 min.

De WHO waarschuwt dat vooral in armere landen het risico op hartinfarcten, longziekten en chronische ademhalingsziekten door een te hoge milieubelasting groter is geworden. Aan de gevolgen zouden elk jaar meer dan drie miljoen mensen vroegtijdig sterven. "Ruim 98% van de steden met meer dan 100.000 inwoners in landen met een overwegend laag of gemiddeld inkomen halen de WHO-doelstellingen voor luchtkwaliteit niet."

Volgens het rapport, waarvoor gegevens van 3.000 steden werden verzameld, werd de meest vervuilde lucht in Arabische en West-Aziatische steden gemeten, alsook in Zuid- en Zuidoost-Azië. De hoeveelheid kleine deeltjes fijn stof in deze regio's bedraagt vaak het vijf- tot tienvoudige van het niveau dat door de WHO aanvaardbaar wordt genoemd. De concentratie aan ultrafijne stofdeeltjes is het hoogst in India, waar 16 van de 30 meest vervuilde steden ter wereld ligt.

Foto AFP / F. Dufour