Luchtmacht bombardeert eigen stellingen in het zuidoosten van Afghanistan

Luchtmacht bombardeert eigen stellingen in het zuidoosten van Afghanistan

Bij een luchtaanval in de provincie Ghazni in het zuidoosten van Afghanistan zijn minstens acht leden van de veiligheidstroepen gedood. De Afghaanse of Amerikaanse gevechtsvliegtuigen, dat is nog niet duidelijk, voerden een nachtelijke raid uit in het Jaghori-district en bestookten daarbij per ongeluk een checkpoint van de regeringstroepen. Dat meldde woordvoerder Nasir Ahmad Fakiri van de provincieraad. Vier andere militairen raakten gewond. Naar verluidt, zouden verkeerd meegedeelde coördinaten aan de basis liggen van de vergissing. Dezelfde nacht zou bij een luchtaanval ook een ziekenhuis in het aanpalende district Gilan gebombardeerd zijn. Meer details zijn nog niet bekend.

De voorbije dagen zijn regeringstroepen in verschillende districten van de provincie Ghazni een offensief begonnen tegen de taliban. Afgelopen zomer hadden de radicale islamisten de provinciale hoofdstad met dezelfde naam overrompeld. Het duurde enkele dagen voor ze weer uit de stad konden worden verdreven. Er vielen honderden doden.

Volgens een zondag verspreid VN-rapport is in 2018 het aantal bij luchtaanvallen gedode burgers in Afghanistan met 61 procent gestegen. Meer dan 500 burgers werden door aanvallen van de Afghaanse en internationale luchtmacht gedood.

Momenteel worden inspanningen geleverd om een politieke oplossing te vinden voor het langdurige conflict in Afghanistan. Zo onderhandelen vertegenwoordigers van de VS nu met de taliban in een zesde gespreksronde in het Golfemiraat Qatar. Dat overleg duurt tot donderdag.

bron: Belga