Luchthavens testen scanner die jouw fles water door de controle kan laten

Luchthavens testen scanner die jouw fles water door de controle kan laten

Tijdens de controle op de luchthaven word je vaak verplicht om je fles water weg te gooien waarna je een nieuwe kan kopen tegen astronomische prijzen. Die frustratie is binnenkort verleden tijd dankzij het Insight100 Liquid Explosive Detection System.

De Insight100 wordt al enkele jaren beschouwd als een oplossing voor het scannen van vloeistoffen op luchthavens. Nu wordt het systeem eindelijk op 65 luchthavens in Europa getest. Het meenemen van vloeistoffen van meer dan 100 ml is namelijk verboden sinds 2006 en dat is een grote frustratie bij veel reizigers.

In 2004 zochten onderzoekers van het Rutherford Appleton Laboratory in het Verenigd Koninkrijk naar een manier om vloeistoffen te identificeren. «Ons systeem kijkt naar hoe het licht zich voortplant door het poeder of de vloeistof. Daarna worden er een aantal metingen verricht en dan vertelt de machine accuraat welke vloeistof er in de glazen of plastic container zit zonder dat deze geopend moet worden. Dat proces duurt maar een handvol seconden.» vertelt Paul Loeffen, CEO van Cobalt, aan The Guardian.

De machine kost ongeveer 50.000 euro maar werkt heel eenvoudig. «Het materiaal wordt op de scanner geplaatst waarna er op het scherm verschijnt welke containers beschouwd kunnen worden als een bedreiging. Van vals alarm is bijna nooit sprake. In amper 1% van alle tests oordeelde het systeem foutief.» In Europa zouden de maatregelen geschrapt worden tegen 2016 maar als de tests goed gaan, zou dat al veel vroeger kunnen.

Insight100M Introduction from Darren Andrews on Vimeo.