Luchthaven Zaventem telt 111.000 bijen

Luchthaven Zaventem telt 111.000 bijen

De luchthaven van Zaventem wil haar energieverbruik verminderen en zet in op milieuvriendelijk beleid, onder andere met bijenkasten. Dat blijkt uit het Milieurapport van de luchthaven.

Sinds een tweetal jaar staan er bijenkasten op het domein van de luchthaven van Zaventem. De luchthaven van Zaventem biedt onderdak aan 111.000 bijen die voor zo'n 15 kilogram honing zullen zorgen. Wat met de honing zal gebeuren, is nog niet beslist. Daarnaast overweegt de luchthaven, die over 12 hectare bos beschikt, om een voor het publiek toegankelijk bos te realiseren. Er wordt samen met onder meer het Agentschap Natuur en Bos en de gemeente Zaventem ook nagedacht over wandelpaden, een speelzone en een hondenlosloopzone, zo blijkt uit het Milieurapport 2015.

Energiezuinig

Brussels Airport heeft de ambitie om zijn energieverbruik tegen 2020 met een vijfde te verminderen tegenover 2009. De grootste winst werd al behaald bij het aardgasverbruik, door de verwarmingsinstallaties efficiënter te maken en in te zetten op energiezuinigheid bij de renovatie van gebouwen en bij nieuwe gebouwen. Energiewinst haalt de luchthaven ook uit het gebruik van ledlampen en uit de twee zonnepanelenparken waarover ze beschikt. Om het fietsen van en naar de luchthaven te stimuleren tot slot, zal de provincie Vlaams-Brabant een «technische uitvoeringsstudie» opstarten om de fietssnelweg Leuven-Brussel te laten aftakken naar de luchthaven. En begin volgend jaar zou het deelfietssysteem Blue-bike beschikbaar moeten zijn op de luchthaven.